Sodablåsing er trykkluftblåsing med sodapulver (natriumbicarbonat), eller rett og slett bakepulver, bare med en grovere korning enn det folk flest har hjemme i skapet. Dette innebærer at det er miljøvennlig, biologisk nedbrytbart og oppløselig i vann.

Historien sier at det ble oppdaget da frihetsstatuen i New York skulle restaureres på 80-tallet, og de måtte finne noe som ikke ødela kobberet.

Selv om det er grovkornet så har det ikke slipende effekt slik som f.eks. sand. Detter gjør at det er godt egnet til å blåse på overflater som aluminium, glassfiber, tre, glass etc. Det skader heller ikke pakninger, gummi, krom og andre overflater som vanlig sandblåsing ville skadet.

Biler og andre kjøretøy:

Kjøretøyet behøver ikke å tas helt fra hverandre, arbeidet går raskt og skånsomt, soda verken sliter, varmer opp eller strekker en stålplate. Soda lar platens opprinnelige passivering være intakt, noe som gjør at stålplaten ikke ruster lett, selv om all malerfarge tas bort. Bryter ikke i stykker glass, aluminium, glassfiber, krom, plast eller andre følsomme overflater.

Fjerning av lakk på biler som er ditec-behandlet er ikke noe problem.

Båter og fartøy:

Fjerning av bunnstoff uten å skade båten. Passer for aluminium-, tre-, glassfiber- og stålbåter. Man kan fjerne alger fra bunnen uten å påvirke fargelaget. Kan brukes til fjerning av lakk fra trebåter.

På større maskiner, slik som lastebiler, kan man fjerne bek eller sot, eller rengjøre oljeaktige overflater raskt og skånsomt. Sodablåsing er en sikker metode for rengjøring av tankbiler. Det går an å rengjøre lagre, tetninger, hydraulikksylindre og motorkomponenter.

På tog kan sodablåsing brukes til fjerning av farge på normal måte fra de gamle vognene eller til fjerning av grafitti og spare den opprinnelige fargen.

Passer utmerket til rengjøring av fly og flyaluminium, ettersom soda ikke varmer opp eller strekker aluminium.

 

Bygninger og restaurering:

Man kan enkelt fjerne grafitti fra teglstein, betong, pussede teglsteinsvegger, stein, metall eller fra overflaten av et annet fargelag.

Til fjerning av spor og skader etter brann fra betong og tre.

Pussing av statuer og monumenter.

Fjerning av mugg fra treoverflater og andre overflater.

Rengjøring av bassengfliser og flisefuger for kalk eller andre forurensninger.

Ved å blåse kan man rengjøre både glassoverflater og vinduskarmer for malerfarge uten å skade glasset.

 

Industri:

Soda er et ikke-brennbart, miljøvennlig og kjemikaliefritt stoff. Man kan bruke soda til rengjøring av produksjonslinjer i næringsmiddelindustrien. Skjer vanligvis innendørs, dvs. våtblåsing anbefales. Skyll med vann etter rengjøringen.

Rengjøring av ulike former innen industri og rengjøring av tekniske produkter innen verkstedindustrien.